Kdo si hraje nezlobí

Štěpánův blog
Kdo si hraje nezlobí

Kdo si hraje, nezlobí. Okřídlené rčení, které s oblibou používají snad všechny generace rodičů a prarodičů. Pohledem nejen rodiče, ale i celoživotního pedagoga si to dovolím trochu upravit.

Kdo si hraje, učí se.

Vždyť i další notoricky známé slovní spojení, přisuzované Janu Ámosovi, vybízí učitele, aby pojali výuku jako „školu hrou“. Pravda, v jeho podání šlo především o hry divadelní, kdy si žáci zkoušeli přehrávat významné události z dějin, ale bez problémů lze označit jeho výrok jako nadčasový.

V dnešní době, kdy jsou děti vystaveny nekončícímu proudu vjemů, je obtížné zaujmout je a udržet jejich pozornost. Jak učitelé, tak rodiče, hledají nejrůznější a nejdůmyslnější způsoby, jak děti k učení se přimět. A cesta her je přirozená, zábavná a přijatelná pro všechny zúčastněné.

Pokud budeme hru vnímat jako činnost, kterou děláme pro zábavu a která má zároveň určená pravidla, budeme mít obrovské množství aktivit, kterým se lidé (a nejen děti) od nepaměti věnují. Zkusme se zaměřit na hry deskové, kterých dnes najdete na trhu nepřeberné množství a které, pokud je správně uchopíte, fungují jako dokonalé edukativní pomůcky. Všechny.

Moment. Opravdu všechny? I takové „Člověče“, mnohými označované jako bezduchá ťapačka? Ano, i „Člověče“. Pokud dočtete až do konce, zkusím vám nabídnout důvod, proč si to myslím.

Ale popořadě. Podívejme se nejprve na obecné didaktické přesahy, které hraní her nabízí. Zaprvé se díky nim děti učí, že fungování lidského společenství má, stejně jako hra, svá pravidla. A že je třeba ta pravidla dodržovat, abychom neupadli do chaosu. Zadruhé by hra měla dítě naučit respektu ke spoluhráčům. Pochopit, že stejné emoce, jaké při hře zažívám já, zažívají i ostatní hráči. A konečně zatřetí – hraní her napomáhá schopnosti koncentrovat se, což je pro vlastní proces učení se dovednost naprosto nezbytná.

Zkusme se nyní zaměřit na několik příkladů her, které mají konkrétní využití při učení se.

blog-banner_PAMET_01_v01.jpg

Hry na trénování paměti

Velmi oblíbenou skupinou her zejména pro malé děti jsou takzvané „memory games“, ze kterých si určitě největší popularitu vydobylo tradiční pexeso. Společnou pointou těchto her je pamatování si něčeho, obvykle polohy obrázků, a následné využití této informace v pozdější fázi hry. Uvádí se, že malé děti v těchto hrách dosahují lepších výsledků než průměrný dospělý, a to zejména díky schopnosti naprosto se odstřihnout od běžných problémů okolního světa. Pokud začínáte s malými dětmi s pexesem, doporučuji velké kartonové kartičky, se kterými se snáze manipuluje. A určitě začněte s menším počtem dvojic. 

blog-banner_PLANOVANI_02_v01.jpg

Hry, které učí plánovat

Velmi důležitou dovedností, jejíž osvojení si v útlém věku dává výhodu dítěti ve spletitých nástrahách běžného života, je schopnost naplánovat si svoje kroky tak, aby všechno fungovalo, jak má. Když jdu ke kamarádovi a cestou mám koupit meloun, je lepší ho táhnout na návštěvu, nebo ho vzít až cestou zpátky? A nezavřou mi obchod, než se budu vracet? I to lze zkoušet ve hrách. Zkuste třeba Nalož Tatru, hru určenou už pro předškolní děti, ve které se stávají dopravcem a musí vymyslet, co naložit na svůj náklaďáček a na jakou stavbu to dovézt, aby byly co nejefektivnější.

blog-banner_MYSLENI_03_v01.jpg

Hry podporující rozvoj logického myšlení

Logické myšlení pomáhá pochopit vztahy věcí a událostí, které nás obklopují. Pomocí něho jsme schopni vyvodit reakci, která bude následovat po akci, příčiny, důsledky a souvislosti. Čím komplexnější hra, tím více musí hráči logické myšlení zapojit. Pokud chcete v dětech jeho rozvoj podpořit, vyberte hru, ve které musí sledovat více aspektů, aby bylo úspěšné – Nastupovat prosím, Gump, …

blog-banner_VEDOMOSTI_04_v01.jpg

Vědomostní hry

Nebudeme si zastírat, že schopnost dávat si věci do souvislostí a pracovat s informacemi je pro dnešní nastupující generace klíčová. Ale stále je třeba mít základy, na kterých budeme stavět. Pokud tyto základy dítě mít nebude, nebude mít zkrátka stavět na čem. Existuje určitý objem vědomostí, které se člověk prostě musí naučit. A pokud si už při tom bude spojovat souvislosti, bude to snazší. A pokud to bude formou hry, bude to navíc zábavné. Zkuste sáhnout po Poznej vlajky, AZ kvízu či Přemyslovcích.

blog-banner_EDU_05_v01.jpg

Edukativní hry

Speciální skupinou her jsou pak takové, které jsou skutečně primárně určeny jako výukové pomůcky a ideálně nabízí i metodiku pro učitele a rodiče, jak je využít. Třeba Chytré kvízy jsou souborem otázek a úloh pro konkrétní věkové skupiny. Jsou vyvinuty ve spolupráci s pedagogy z praxe a obsahují otázky ze všech oblastí, které by dítě v daném věku mělo obsáhnout.

V žádném případě si nedělám nárok na to, že jsem tímto výčtem pokryl všechny typy her a oblastí, které správným využitím rozvíjí. Ani náhodou. A pokud budete chtít pokračovat, budeme pokračovat.

A co to Člověče? Nezapomněl jsem. Podívejte se na následující fotografii. Žlutý je na tahu a hodí 3. Jakou figurkou pohne, aby minimalizoval riziko ztráty figurky?

člověče blog.jpg


Pokud pohne tou vlevo, dostane se před červenou a těsně před domečkem se dostane do pozice, kdy je v bezprostředním ohrožení. Pokud pohne figurkou dole, dostane se na startovní políčko soupeře a hrozí mu vyhození při nasazení figurky. Nejmenší riziko tedy hrozí při posunu figurky vpravo. Takže i taková jednoduchá hra učí děti základům taktického uvažování.

České hry a kvalitní hračky Dino Toys
Jsme česká rodinná firma. Naše práce je naším posláním. Tvoříme a rozvíjíme svět fantazie již 30 let.
Návody her online
Garantovaná záruka kvality
Doprava zdarma od 2 500 Kč
Hry od českého výrobce